Egitaraua
11:30 BERRIKETAN
NUTRIZIO KLINIKOA BIZTANLERIA BEGANOAN
Nutrizio klinikoa nutrizioaren adarretako bat da, eta patologia batzuen tratamenduan eta prebentzioan zein sintomen hobekuntzan oinarritzen da. Espezialitate hori populazio beganora egokitu daiteke, eta garrantzitsua da, batez ere, elikagai multzo edo mota batzuen kontsumoa murriztu behar den testuinguruetan. Gainera, frogatu da jarraibide bat, osasunerako arriskurik ez izateaz gain, gaixotasun mota jakin batzuk prebenitzeko eta tratatzeko estrategia bat izan daitekeela, eta, beraz, osasunaren ikuspegitik, herritarrentzako elikadura-eredu osasungarria izan daitekeela.
Hitzaldi honetan, nola egin behar den eta kasu horietan nutrizioko profesionalak duen garrantzia ezagutu nahi dugu, baita pazienteen elikadura-hautuak errespetatu ere.
CRISTINA LAJAS
Dietetikako goi-mailako teknikaria eta giza nutrizioan eta dietetikan graduatua, Valladolideko Unibertsitatean. Nutrizio kliniko eta dietetika aplikatuko masterra Aleris Akademian.
Gaur egun, neure kontsulta daukat, eta neurri guztietako osasun-ikuspegiarekin egiten dut lan. Baditut egoera batzuk: nutrizio begetarianoa eta beganoa, diabetesa, gaixotasun autoimmuneak eta kardiobaskularrak, eta hormona-osasuna.
Elikaduran konfiantza dut pertsonen osasuna hobetzeko bide gisa, baina baita mundua aldatzeko tresna gisa ere.
ANTONIO GÓMEZ CASTRO
Giza nutrizioan eta dietetikan graduatua, Alacant eta Granadako Unibertsitatean. ISAK 1. mailako antropometrista.
Duela 10 urtetik hona kontsulta klinikoa egiten ari naiz, eta azken 7 urteetan biztanleria beganoan jarri dut arreta, nire elikadura-ohiturak aldatzen hasi nintzenetik, bai iraunkortasunagatik, bai animalien kontzientziagatik. Kontsulta klinikoan, digestio-patologiekin lan egiten dut, haurdun dauden emakumeak, pediatriako biztanleak eta kirolariak. Alerisen masterreko irakaslea ere banaiz, nutrizio kliniko beganoa eta metabolismoa, kirol-fisiologia eta lesioetako nutrizioa irakasten.
12:30 BERRIKETAN
Animalien eskubideak: protestatik proposamenera
Animaliek behar duten gizarte-aldaketa nola lortu ulertzen laguntzen dizut, beganismoa komunikatzeko orduan zure akatsak saihesten eta zure ingurunearentzako inspirazio bihurtzen.
AÏDA GASCÓN
Aïda Gascón AnimaNaturalis erakundeko zuzendari exekutiboa da Espainian. 20 urte baino gehiagoko esperientzia du, eta animalia guztien eskubideak ezarri, zabaldu eta babesten ditu. Zezenketen Aurkako Nazioarteko Sareko koordinatzailea da Espainian, eta ‘Ez da nire kultura’ Legegintzako Herri Ekimenaren Batzorde Sustatzaileko kidea.
13:00 SUKALDEAN
recetas veganas, GARRAXI TABERNA
Garraxin, ez ditugu elikagaiak prestatzen soilik, esperientziak sortzen ditugu, elikagaiak gure gorputzean onuragarriak diren moduan erabiltzeko eta aldi berean, dastatze esperientzia aberatsak eskaintzeko asmoz. Gure irizpidea elikadura kontzientea da, eta honek ez du bakarrik zaporea, baizik eta gure ongizate orokorra hobetzea ere bilatzen du.
IDO GARCIA
Kaixo, Idoia García naiz, Garraxi Taberna jatetxearen sortzailea eta sukaldaria, Donostian 23 urte baino gehiagoko esperientzia daukagu elikadura begetariano eta veganoan eta gure jatetxea erreferente bat bilakatu da alor honetan.
Nire sukaldaritza-bidea betidanik izan da pasio handiko ikasketa. Jakin-mina duten autodidakta naiz, eta hainbat sukaldaritza ikastaro egin ditut, horrek aukera emanez sukaldaritza teknika desberdinak ezagutzeko. Ikasitakoa Garraxin aplikatzen dut, elikadura osasuntsua eta jasangarria sustatuz, beti ere inguruari eta gure gorputzei errespetua erakutsiz.
13:15 BERRIKETAN
Pausoa aldatuz. Planeta berdeago, etikoago eta iraunkorrago baterantz
Hezkuntza da gauzak aldatzeko funtsezko tresna. Hau gabe, ezer ez litzateke posible izango. Baina… Nola eraman daiteke ikasgeletara hain eduki handia duen animalia-etika, non eman behar baita? Zer egingo dut nire txikien eskolako gainerako familiek ez badituzte nire balio berak? Non aurki ditzaket nire balioekin bat datorren pertsona bat izaten lagunduko didaten baliabideak eta proiektuak?
MERY OCAÑA
Lehen Hezkuntzako irakaslea, ingurumen-hezitzailea eta eduki-sortzailea, beste gauza askoren artean. Bizitzarekiko eta bizi garen ingurunearekiko duen pasioa dela eta, klaseetan ingurumen-hezkuntza sartzen da, eta horrek dakarren guztia, zeharkako elementu gisa.
Gainera, bere denboraren zati handi bat hitzaldiak, tailerrak, prestakuntzak eta ikastaroak ematen ematen ematen du elkarte, liburutegi, enpresa eta abarretan, uste baitu mundu errealago, enpatikoago eta iraunkorrago bat mundu osora iritsi behar dela, inor baztertu gabe. Harentzat hezkuntza eta errespetua dira guztiaren oinarria, eta uste du horiek direla etorkizunerako urratsa aldatzeko beharrezko tresnak.
Cambiando el paso liburuaren egilea da. Bere proiektuei buruz gehiago jakin dezakezu bere Instagram @unaprofeverd kontuan
14:00 MUSIKA
DJ SET
EKIN TORNER
Ambient, classical, natural sounds, minimal
16:00 BERRIKETAN
Animalia-jatorrikoa ez den kirol-nutrizioa: funtsezko puntuak
Duela urte batzuetatik hona, Plant Based produktuak gero eta garrantzi handiagoa hartzen ari dira kirol-nutrizioaren merkatuan. Landarez egindako produktuen boterea ikaragarria da. Landareek eta onddoek, nutrizio-legamiak adibidez, bioeskuragarritasun nabarmena eskaintzen dute, mikro eta makronutrienteen proportzioekin, eta gure gorputzak hobeto xurgatzen ditu, animalia-jatorriko produktuekin eta ultra-prozesatuekin alderatuta. Gainera, elikagai trinkoak mantenugaietan (super elikagaiak esaten zaie) funtsezkoak izan daitezke errendimendua optimizatzeko eta atletak berreskuratzeko. Animalia-jatorrikoak eta ekologikoak ez diren produktuak kontsumitzea/Clean Label ez da gure osasunerako bakarrik garrantzitsua, planetaren jasangarritasunerako eta animaliekiko tratu etikorako ere garrantzitsua da.
KIM SORENSEN CEO
Tentorium Energy S.L. enpresaren sortzailea 2011n. Marka arrakastatsuak garatu ditu: Energy Feelings (nutrizioa eta dietetika), Nuveg (Plater Plant Based Deshidratatuak).
2023an Green Tahr merkaturatu du: % 100 bioerabilgarria den kirol-nutrizioa, Eco/Clean Labela, eta animalia-jatorrikoa ez dena. Kirolariei errendimendu fisikoa hobetzen laguntzeko, toxikoak deuseztatzeko organoei (gibela, giltzurrunak…) kalte egiten dieten osagai kutsatzaileak sartu gabe.
16:30 SUKALDEAN
Sasoiko errezeta beganoa - Ephéméride jatetxea
Showcooking honetan, sasoiko fruta eta barazkiekin prestatuko dugu, landare-sukaldaritza askotarikoa, orekatua, koloretsua eta goxoa dela erakusteko.
MARION BOIDIN
Marion autodidakta eta sukaldaritza begetarianoaren zalea, Sareko Ephéméride jatetxearen sortzailea eta sukaldaria naiz.
Beti erakarri izan naute eskulanek, eta sukaldaritza errebelazio bat izan zen niretzat. Nire irudimenari eta pentsamenduei lekua uzten die, eta dinamiko eta bizi sentiarazten nau. Niretzat, sukaldatzea sormena eta benetakotasuna da.
Nire helburua etxeko sukaldaritza begetarianoa, ekologikoa, sasoikoa eta tokikoa eskaintzea da, gure lurra eta gure ongizatea errespetatuko dituena.
17:00 BERRIKETAN
TXAKUR ETA KATUENTZAKO ELIKADURA BEGANOA
Txakurrak eta katuak beganoak izan daitezke? Animalien elikadurari buruzko mito eta informazio asko dago erdizka, baina zer diote ikerketek?
Txakur eta katuen elikadura beganoaren oinarriak ezagutzea, eta ikerketetan egunean egotea, funtsezkoa da beganismoaren zati garrantzitsu bezain esploratu gabe bati beldurra galtzeko.
CARLA APARICIO
Enpresaburu beganoa da, eta 12 urte baino gehiago daramatza animalien erreskatearen munduan. Albaitaritza-zentroak zuzentzen ditu 2018tik, eta gizakien zein animalien nutrizioaz maitemintzen da. Besteak beste, ATVk eta nutrizioan hainbat prestakuntza ditu. Herrialdeko albaitaritza-klinika begano bakarra (LidaVet) zuzentzen du, eta animalientzako kalitate handiko produktu beganoen lehen online denda eta banatzailea (PinkPeas) merkaturatu berri du.
PinkPeas y LidaVet eskutik helduta doazen bi proiektu begano dira. LidaVet estatuko albaitari-klinika begano bakarra da, eta PinkPeas enpresari laguntzen eta albaitari-euskarria ematen dio. PinkPeas online denda da, eta kalitate handiko produktu beganoak banatzen ditu txakurrentzat, katuentzat eta beste espezie batzuentzat.
18:00 BERRIKETAN
Hazkuntza beganoa desmitifikatuz.
Hazkuntza beganoaren mito eta estigmak ikuspegi soziologikotik desmuntatuz
Rocío Cano Couto
Salamancako Unibertsitate Pontifizioak Soziologian llicenciada egin zuen, Madrilgo Unibertsitate Konplutensean Drogamenpekotasunei buruzko Masterra egin zuen eta UNEDen Jasangarritasunari eta Erantzukizun Sozial Korporatiboari buruzko Masterra.
18:30 SUKALDEAN
Lekaleak zure plateren oinarri: ezagutu errezeta nutritiboak sortzeko beste modu bat
Ikasi zein erraza eta moldakorra den zure egunerokotasunean lekaleak sartzea, krema formatuan erabili zure plateren oinarri gisa. Showcooking honetan, lekaleak krema gozo bihurtzen ikasiko dugu, plater nutritibo ugariren oinarri izango direnak. Janaria prestatzeko beste modu bat, lekaleak jatea inoiz baino errazagoa eta gozoagoa izango da.
Paula Martínez
Paula naiz, Donostian jaio nintzen 1996an. Duela lau urte baino gehiagotik, nire elikadura % 100 begetalera aldatzea erabaki nuen. Sukaldaritza txikitatik izan da nire pasioa, baina landare-sukaldaritzaren aukera amaigabeak ezagutu nituenetik, are gehiago gozatzen dut orduak ematen plater berriak sortzen eta besteekin partekatzen.
19:15 MUSIKA
KONTZERTUA
ANE LEUX
Rock minimalista. Leuntasuna eta intentsitatea. Ahots-melodiak, sustraiak 90eko hamarkadako erreferenteetan hondoratzen dituztenak, hala nola Jeff Buckley, Cat Power edo Mazzy Star. Formatu honen bidez biraino bidaiatzen duten abestiak, laburrak eta sinpleak, Yeyo Y-ren bateriarekin batera.
11:30 BERRIKETAN
Lortu elikadura % 100 begetala saiakeran hil gabe
Zertaz hitz egingo dugu? Gaur egun informazio asko daukagu elikadurari eta % 100 landareen bizimoduari buruz. Baina, badakizu zer elikagai eta elikagai talde ez diren falta behar zure egunerokoan? Gustatuko litzaizuke modu praktiko eta errazean zure plater beganoak nola hobetu ikastea, osasungarriagoak, osoagoak eta orekatuagoak izan daitezen? Dena kontatuko dizugu hitzaldi honetan!
PATRICIA ORTEGA MORENO
9 urtetik gorako esperientzia kontsultan duen dietista-nutrizionista. Elikadura begetariano eta beganoan, digestio-patologian eta elikadura-heziketan espezializatua. Online kontsulta pribatuan egiten duzun lanaz gain ( % 100), rrss eta prentsa digitaleko edukien sortzailea ere banaiz, ikastaro batzuetako irakaslea eta unibertsitateko master bat, eta PlanificaVeg liburuaren egilea.
12:15 BERRIKETAN
Animalien erabilera modan - Mito eta alternatiba beganoak desmuntatuz
Apunta zaitez hitzaldi hezitzaile eta dinamiko honetara. Bertan, animaliak modaren industrian erabiltzeari buruz hitz egingo dugu, eta joko interaktibo baten bidez, industriak animaliekiko tratuari buruz kontatzen dizkigun mitoak elkarrekin gezurtatuko ditugu. Gainera, landare-jatorriko ehunak aurkituko ditugu, ustekabean harrapatuko zaituztenak. Ikasteko eta hausnartzeko aukera. Bazatoz?
SILVIA DE LA FUENTE
My Vegan Closet modaren industrian animalien ustiapena ikusarazteko eta kontzientziatzeko eta landare-jatorriko alternatibak ezagutarazteko asmoz sortu zen. Gure web orrian aurki dezakezu moda begano marken lehen direktorioa
13:00 BERRIKETAN
"Criar también es política. Del veganismo al feminismo". (ed. Diversa) liburuaren aurkezpena.
Bere lehen liburuan, “Criar también es política”, Rocio bere alabak arau konbentzionalei aurre egiten dien ingurune batean nola hazten ari den aztertzen du. Beganismoa, kapitalismoa, ekologismoa edo sexu-askatasuna bezalako gaiekin hazkuntza gurutzatzen duen azterketa baten bidez, Rocio etorkizuneko belaunaldien hezkuntzari buruzko ikuspegi paregabea eta konprometitua eskaintzen du.
ROCÍO CANO COUTO
Soziologian lizentziatu zen Salamancako Unibertsitate Pontifizioan, Droga-mendetasunetan masterra egin zuen Madrilgo Unibertsitate Konplutentsean, eta Jasangarritasunean eta Erantzukizun Sozial Korporatiboan masterra egin zuen UNEDen.
ANDREA ARRIZABALAGA
Ikus-entzunezko komunikazioan lizentziatua. Kazetaria EITBn. Beganoa duela 5 urtetik. @andyarriza_vegan nire kontuan jendea animatzen saiatzen naiz animaliak eta planeta zaintzera.
13:00 SUKALDEAN
ERREZETA INDARGARRIAK
Showcooking honetan, Miriam Fabàk errezeta nutritiboak prestatuko ditu, gehien behar duzunean besarkada bat bezala sentituko direnak.
Arima beteko dizuten elaborazioak probatu nahi badituzu, ez galdu!
MIRIAM FABÀ
Sukaldari beganoa eta sukaldeko irakaslea da. Veganeando eta Club Veganeando Fit sortu zituen, etxetik sasoian jarri eta % 100 landare-elikadura osasuntsu eta elikagarria eraman nahi duten emakumeei eskainitako online espazio bat. Liburu bat eta hainbat ebook ditu argitaratuta. Informazio gehiago: veganeando.com
14:30 MUSIKA
DJ SET
MariaDRILA DJ
Garage, powerpop, psicodelia
16:00 BERRIKETAN
MALDITOS VEGANOS
Podcast a zuzenean
MALDITOS VEGANOS
Malditos Veganosen podcasta beganismoa ulertzeko modu alternatibo gisa sortu zen, oso «gure» erara.
Beganismoaren beste podcast asko ere bazeuden; beraz, «aktibismo» hori egin nahi izan genion, gure ukitu berezi, gazteago eta lotsagabeagoa emanez.
Eta beganismoa oso gai serioa dela egia bada ere, modu hurbilean eta dibertigarrian erakutsi nahi izan dugu.
17:30 BERRIKETAN
UVE LABEL SARIEN BANAKETA
SARI BANAKETA
Azkenik, Espainiako Batasun Begetarianoak antolatutako V-Label España 2024 Sarien lehen edizioko lau irabazleak eta finalistak ditugu. Ekitaldian Jasangarritasuna, Berrikuntza, Marketina eta Marka eta Kontsumitzailearen Gogokoena kategorietarako enpresa irabazleak eta finalistak ezagutuko ditugu.
Jarraian, enpresa irabazleekin mahai-inguru bat izango dugu, Espainiako plant-based sektorearen etorkizunaz eta erronkez hitz egiteko.
18:30 SUKALDEAN
Plater tradizionalak berreskuratzen Vanetta ren eskutik.
Nola prestatu plater tradizionalak landare-proteinarekin, osasungarriak eta iraunkorrak gure sustraiak galdu gabe.
VANETTA VEGAN FOOD
Nork esan du ezin dela tradizionala eta beganoa izan aldi berean? Plater bakoitza, klasikoen berrasmatze zoragarri bat da, errepikarazi egingo dizuna. Gainera, beti ari gara zuretzat berrikuntzak lantzen.
19:00 MUSIKA
ZUZENEKO MUSIKA
LUA
Axé duen musika, erlijio afro-brasildarraren arabera, lurraren energia da, eta gu guztion barruan bizi da, naturan eta kosmosean.
Reggae, hip hop, soinu afro latino brasiliarrak
Dena proposamen akustiko digital batekin.
11:30 BERRIKETAN
MODA IRAUNKOR ETA BEGANOA
Mahai ingurua
Moda adierazpide pertsonala izan daiteke. Egin bat gurekin moda iraunkorraren eta moda beganoaren arteko elkargunea aztertuko dugun mahai honekin! Praktika etikoei, material berritzaileei eta modaren industriaren ingurumen-inpaktuari buruzko ezagutzak partekatuko ditugu.
Ikus dezagun nola jantzi gaitezkeen modu etikoan, gure balioak eta animalien eta planetaren ongizatea arriskuan jarri gabe. Zure ahotsa garrantzitsua da elkarrizketa honetan!
AIRÍ FERRER
Diseinuan (Elisava University of Southampton) eta Enpresa Jasangarritasunaren Kudeaketan (Cambridge Institute for Sustainability Leadership) graduatua, 20 urtez modaren industrian lan egin du hainbat arlotan, diseinutik hasi eta ekipoen ekoizpen eta kudeaketara arte, Europan eta Asian, non 6 urtez bizi eta lan egin zuen.
2018an Bilbora joan zen bizitzera, eta gaur egun moda jasangarriko aholkularitza-enpresa gisa bizi eta lan egiten du.
2021etik Fashion Revolution Euskadiko koordinatzailea da, eta lan horren helburua da euskal herritarrak industria jasangarriago eta errespetuzkoago baterako bidean sentsibilizatzea eta inplikatzea.
Silvia de la Fuente
My Vegan Closet modaren industrian animalien ustiapena ikusarazteko eta kontzientziatzeko eta landare-jatorriko alternatibak ezagutarazteko asmoz sortu zen. Gure web orrian aurki dezakezu moda begano marken lehen direktorioa
Lara Canizo
Emaus Gizarte Fundazioko denda-koordinatzailea da, eta 30 urte baino gehiagoko ibilbidea du lanbidean, gizarte-konpromisoa eta esperientzia luzea uztartuz moda jasangarrian.
Mexikon jaioa, gaztetatik gizarte-ekimenetan parte hartu zuen, eta egoera ahulean zeuden pertsonekin lan egin zuen harrera-etxeetan. Bere ibilbide profesionala modan 1998an hasi zuen Bilbon eta Gipuzkoan jarraitu zuen, non hiru arropa denda ireki zituen 2013an Emaus Gizarte Fundazioarekin bat egin aurretik. Denden koordinatzaile lanetan, Larak modaren, dekorazioaren, iraunkortasunaren eta justizia sozialaren aldeko grinak batzen ditu, kontsumo arduratsua aldaketa sozialerako tresna bihurtzen duen eredu bat sustatuz.
Duela lau hamarkada baino gehiagotik, Emaus Gizarte Fundazioa aitzindari izan da Gipuzkoako moda iraunkorrean, ekonomia zirkularrean eta baliabideen berreskurapenean oinarritutako ibilbidearekin. Konpromiso horrek, ehun-hondakinak aukera bihurtzeaz gain, gizarte- eta ingurumen-inpaktu nabarmena ere eragin du.
Ehunak berrerabiliz, birziklatuz eta eraldatuz, kontsumo arduratsuko eredu bat sustatzen dugu, ingurumen-aztarna murrizten duena, hondakinak saihestuz eta ura eta energia bezalako baliabide naturalen erabilera minimizatuz.
Silvia Fernández
AVMOSeko (Moda Iraunkorraren Euskal Elkartea) presidentea, moda jasangarriaren eta Euskadiko eragin sozialaren arloko ahotsik nabarmenetakoa da. Enpresa Zientzietan prestakuntza sendoa du, modan espezializatua, eta ibilbide luzea enpresa-kudeaketan, eta diseinuaren, iraunkortasunaren eta gizarte-konpromisoaren arteko harremana birdefinitu duten ekimen berritzaileen buru izan da Silvia. AVMOSen buru gisa, Silviak lan nekaezina egiten du gizarte-bazterketako arriskuan dauden emakumeak ahalduntzeko ehungintzaren prestakuntzaren bidez, jasangarritasuna sustatuz eta tokiko industria indartuz. Bere lidergoak aliantza estrategikoak bultzatu ditu diseinatzaileen, enpresen eta komunitateen artean, eskualdeko sare sozial eta industriala indartuz.
Silviak mahai-inguru honetan parte hartuko du moda gizarte eta ingurumen aldaketaren eragile nola bihur daitekeen azaltzeko. Bere esperientziak enpresa-praktika, diseinu berritzailea eta sektorean lider izateko modu berriak inspiratzen dituen ikuspegi etikoa uztartzen ditu. Bere esku-hartzearekin, moda jasangarritasun, inklusio eta aurrerapen ekonomikoko espazio bihurtzeko erronkak eta aukerak aztertuko ditugu.
13:00 SUKALDEAN
ERREZETA ERRAZAK ETA GOXOAK
En este showcooking, Míriam Ortiz preparará recetas fáciles y deliciosas. ideales para la época en la que estamos, a las puertas de la Navidad.
MIRIAM ORTIZ
Sukaldaritza makrobiotikoko, elikadura osasungarriko, dietoterapiako eta sukaldaritza begetariano-beganoko espezialista.
Egoitz Garrorekin hezi zen eta Valentzian Patricia Restreporekin, hortik aurrera, eta oinarriak ondo jakinda, produktuak ondo ezagututa, sukaldean autodidakta naiz. Adibide gisa plater konbentzionalak hartu eta nire egiten ditut.
“Showcooking-ak egiten ditut, sukaldaritzako hainbat ikastaro ematen ditut eta elikadura osasuntsuaren arloko aholkularia naiz, intoleranteentzako menuak diseinatuz eta egokituz.
Nola sukaldatzen dudan ikusi nahi baduzu, instagram en Miriam_chefintegrativan jarrai nazakezu.
12:30 BERRIKETAN
Veganuary efektua: urtarrila eta harantzago
Veganuary nazioarteko gobernuz kanpoko erakundea duela hamarkada bat baino gehiagotik egiten ari den kanpainari eta mundu osoko milioika pertsonari beganismoa hurbilduz izan duen eraginari buruzko hitzaldia.
AMANDA ROMERO
Animalien eskubideen aldeko aktibista duela 15 urte baino gehiagotik. Psikopedagogian lizentziatua eta irabazi-asmorik gabeko erakundeen garapenean eta kudeaketan aditua. Animalien aldeko kanpainetan eta proiektuetan hainbat erakunde eta kolektiborekin lankidetzan aritzeaz gain, Animalien Berdintasuna Fundazioko zuzendaria izan zen Espainian, eta Madrilgo Udaleko zinegotzia izan da azken legegintzaldian. Hainbat komunikabidetan ere kolaboratzen du, hala nola eldiario.es-en Caballo de Nietzsche-n, eta animalia-eskubideei buruzko informazioa zabaltzen du sare sozialen bidez.
14:00 MUSIKA
Musika zuzenean
Ainhoa Etxezarreta
Abeslaria eta konpositorea, kantu propioak eta cover-ak, duo Ane Irizar gitarristarekin.
16:00 BERRIKETAN
KIROLA ETA ANIMALIENGATIK AKTISMOA
Alberto Pelaezek “No como animales” mezua milaka pertsonarengana eraman du kirolean, lehiaketetan eta ultramaratoien podiumetan, eta hemen kontatuko digu bere historia. Zure istorioa ere izan daiteke. Kirolaria izan ala ez. Beganoa izan ala ez.
ALBERTO PELÁEZ
Distantzia luzeko korrikalaria da eta animalien eskubideen aldeko aktibista. Jarduera fisikoetako eta kiroletako teknikari gisa, atletei entrenamenduak planifikatzen laguntzen die.
Bere bizitza inflexio-puntu batera iritsi zen konturatu zenean ezin zituela animaliak jan zituen aho berarekin defendatu. Eta errendimendu handiko kirolari gisa elikadura beganoa osasunarekin eta emaitza onekin uztartzerik izango ez zuela pentsatu bazuen ere, laster konturatu zen justu kontrakoa izan zela. Animaliak jateari utzi zionez, bere balio moralen arabera jokatu zuen, eta kirolari hobea bihurtu zuen. Orduz geroztik, ultramaratoi bat irabazteak ematen duen oihartzuna erabiltzen du bere ahotsa animalien alde altxatzeko eta dieta beganoaren inguruko mito faltsuak eraisteko.
17:00 SUKALDEAN BERTAN BEHERA
UDAZKEN NEGURAKO AFARI OSOAK
Konpondu zure afariak sinpleki eta sormenez, ikasi zure hotz-gauetarako errezeta berriak.
HELENKA SANTOS
Ostalaritzan, turismoan eta, batez ere, jendeari arreta ematen aritzen naiz ia bizitza osoan, eta hogeita hamarrera iristen naiz, berandu iristen zen bokazio baten bila, konturatu gabe ia sukaldeko mantal batekin jaio nintzela; izan ere, aiten etxean, nire familiaren bihotza eta puntu neuralgikoa sukaldea da, eta beti izango da, nahiz eta haiek inoiz profesionalki nire sukaldaritzako maisu handi eta benetakoak ez izan; izan ere, nire sukaldaritza, funtsean, nire arbasoen sukaldaritzaren bertsio begano eta pasionala da, eta mundu osoko sukalde exotikoekiko eta hartzituen alkimiarekiko dudan grina handia areagotzen du.
18:00 MUSIKA
Musika zuzenean
PILAR SÁNCHEZ eta LUCÍA MAULEÓN
Pilar Sanchez ahotsean eta Lucia Mauleon gitarran gara, eta gure bikotea duela ia lau urte sortutako adiskidetasun baten ondorioz sortu zen. Gehien maite gaituena ikasten ezagutu genuen elkar: musika, eta duela gutxi erabaki genuen elkarrekin sortzea. Gure ikasleen pisuan abestien bertsioak egiten hasi ginen, eta orain gure musika mota guztietako publikoarekin partekatu nahi dugu
zozketak
Egunero 100€-ko erosketa bono bat
Be Veggie-ra etortzeagatik, 100 €-ko erosketa-bono baten zozketan parte hartuko duzu egunero, azokako produktuetan gastatzeko. Ikusi baldintzak
BE VEGGIE,ra etortzeagatik ,Lush markako 2 lote ren zozketan parte hartuko duzu.
Gabonetan ez da nahitaez produktu gozoak eta gourmand izan behar; pertsona batzuek freskoago nahiago dute, ezta? Opari honekin freskura hori izango duzu, baina pixka bat elfoista izan beharko duzu, diot, berekoia, mundu guztiak probatu nahiko baititu produktuak! Zaindu gorputza eta eman pozezko txute bat buruan bost gozamen freskagarri hauekin bainurako, dutxarako eta gorputzerako.
Prest daukagu gourmand gozamen urreztatuen bilduma izugarri bikaina, zuzenean bilduta! Gehien desiratzen duzuna azal guztiz leun bat bada, gozokiaren usain adiktibo eta iraunkorra eta burutik oinetaraino zaintzea da behar duzuna! Ez duzu apurrik ere utziko!
Sólo por venir a BE VEGGIE, participarás en el sorteos de 1 vale por valor de 100€ para comer o cenar en un restaurante vegano. El sorteo se realizará el domingo 8/12. Ikusi baldintzak
vinyasa flow yoga masterclass-a maría eskitxabel-ekin
Abenduak 8 igandea/ 11.30
Nire klaseek zu ez epaitzera bultzatzen zaituzte, eta esterillan nola agertu beharko zenukeen jakiteko itxaropenak askatzera. Aitzitik, yoga perfekziotik haratago doan praktika dela erakusten dizute, eta ikasteko, hazteko eta askatzeko aukera ematen dizute. Saioan sekuentzia dinamiko bat gidatuko dut, arnasketa kontzientearekin batera, baina sekuentziatik haratago aukera bat da sentitzeko, behatzeko eta zutaz gozatzeko.
doako jarduera - aurretiaz izena ematea beharrezkoa da - edukiera bete arte
Maria dut izena, eta yoga praktikatzen duela bost urte jakin nuenetik, oinarri bat izan da nire auto-ezagutza prozesuan. Epaiketak alde batera utzita begirada barrura eramatea, onarpenetik, egin dezakezun oparirik onena da. Deskubritzen ari naizena partekatzea eta nire eskoletara joaten diren pertsonak auto-esplorazio prozesuan gidatzea da nire ilusioa.
KOSMETIKA NATURAL ETA BEGANO TAILERRAK
RECICLA BIRZIKLATUZ ANTOLATUAK -- gune sukaldean
RUT ETA LAIDA "EL RINCÓN DE RUT Y LAIDA" -REN ESKUTIK
ABENDUAK 7, // ETXERAKO GARBIKETA BEGANOA ETA OSAGAI TOXIKORIK GABEKOA
Recicla Birziklatu Elkarteak kontzientziatzen eta lanean jarraitzen du kontsumo jasangarriago, arduratsuago eta etikoago baterako ohiturak aldatzeko. Oraingoan kosmetika natural eta beganoaren munduan murgilduko gara, animalien sufrimendurik gabeko kosmetika eta osagai naturalak.
BE VEGGIEn bertaratutakoei beren kosmetika egiteko aukera eman nahi diegu…
- Goizez: 11H30 – 12H30 | Baxera garbigarri likidoa – hautsa.
- Arratsaldez: 16H30- 17H30 | Garbigailurako garbigarria (detergentea).
ABENDUAK 8,KOSMETIKA NATURAL ETA AISIALDIA BEGANOAK OSAGAI TOXIKORIK GABEKOAK.
- Goizez: 11h30 – 12h30 | Plastilina beganoa
- Arratsaldez: 16h00 – 17h00 | Hortzetako pasta
+++Tailer hauek 12 pertsonentzat dira gehienez.
PLANETA DOTS, Joskintza Iraunkorreko Karabana.
Sartu karabanan eta sortu Be Veggie oroigarri polit bat!
Ehungintzatik datorren galerarekin kezkatuta, Lorenak eta Roserrek PLANETA DOTS sortu dute, erabiltzen ez diren ehunak jantzi eta osagarri berriak sortzeko lehengai gisa erabiltzen dituzten marka. Gainera, praktika hori josteko tailer ibiltarietan kutsatzea proposatu da, bertan hondakina baliabidea baita. Karabanarekin herri eta hiriak zeharkatzen dituzte, gure armairuak modu jasangarrian inbadituz.
FASHION REVOLUTION EUSKADI
Zein da zure jantziaren inpaktua?
Formatu handiko erakusle publikoa, bisitariek une horretan bertan eramaten dituzten jantziek ingurumenean duten eraginaren erradiografia egiteko aukera ematen duena. Gailu anitzeko web app baten bidez, erabiltzaileak@bcome-k proposatutako jasangarritasun-indizearekin bat datorren jantzi baten konposizioari, jatorriari, zaintzari eta erabilerarik ezari buruzko datuak sartzen ditu, eta segundo batzuen buruan, jantzi horrek berotze globalean duen eragina ikus dezake.
HAUR TXOKOA
OSTIRALA 6 11:30 etatik 13:00 etara eta 16:30 etatik 18:00 etara
IPUIN KONTAKETA EGUZKIÑE GAGO ren eskutik.
Manuel oso haur sentibera da. Gozatu margotzen, irakurtzen, paseatzen. Baina, beste ezeren gainetik, gehien maite duena dantza egitea da. Manuelek denetariko musika dantzatzen du: saltsa, diskoa, rocka, flamenkoa, swinga… Hala ere, bere toreatzaile familiak beste plan batzuk ditu berarentzat.
Lortuko ote du Manuelek dantzari handi bihurtzeko ametsa?
Ikus ezazu benetako adiskidetasunari buruzko istorio samur honetan, enpatia eta animalien errespetua bezalako balioetan oinarritutako istorioa.
Ondoren tailer bat izango dugu
Tailerra: “Eraiki ezazu zeure Luneroa”
Iman bat egingo dugu Lunero, ipuineko zezen protagonistaren irudiarekin, etxera eramateko.
EGUZKIÑE GAGO POVEDANO
Artearen Historian lizentziatua. Haur eta Lehen Hezkuntzako irakaslea.
Haurrentzako Filosofiako prestakuntza Haurrentzako Filosofia Zentroan (Espainia). Jakinmin elkartearekin haurrentzako filosofia tailerren dinamizatzailea.
Happy Learning sari berezia ¡Vamos en bicicleta! ipuinagatik (2024) Apuleyo argitaletxea.
Haurrentzako ipuinen idazlea.
El lobo no feroz (2022) editorial Ushuaia.
El niño que quería bailar (2023) editorial Ushuaia.
LARUNBATA 7 12.00 eta 17:00
IPUIN KONTALARIA MERY OCAÑAREN ESKUTIK
Dolfi izurde gazte bat zen, pasio handikoa: zirkuluetan igeri egitea. Eskuinerantz buelta bat. Buelta bat ezkerrerantz. Harik eta egun batean Lola, orka txiki bat, igerilekura iritsi eta ozeanoa izeneko leku zoragarri bati buruz hitz egin zion arte. Ezagutu Dolfi eta Lolaren istorioa.
Dolfiren ametsa gatibu bizi diren zetazeoei buruzko kontakizun hunkigarri eta harrigarria da, 7 urtetik gorako haurrentzat gomendatua.
MERY OCAÑA
Lehen Hezkuntzako irakaslea, ingurumen-hezitzailea eta eduki-sortzailea, beste gauza askoren artean. Bizitzarekiko eta bizi garen ingurunearekiko duen pasioa dela eta, klaseetan ingurumen-hezkuntza sartzen da, eta horrek dakarren guztia, zeharkako elementu gisa.
Gainera, bere denboraren zati handi bat hitzaldiak, tailerrak, prestakuntzak eta ikastaroak ematen ematen ematen du elkarte, liburutegi, enpresa eta abarretan, uste baitu mundu errealago, enpatikoago eta iraunkorrago bat mundu osora iritsi behar dela, inor baztertu gabe. Harentzat hezkuntza eta errespetua dira guztiaren oinarria, eta uste du horiek direla etorkizunerako urratsa aldatzeko beharrezko tresnak.
Hari eta bere proiektuei buruz gehiago jakin dezakezu bere Instagram@unaprofeverd
LARUNBATA 7 ETA IGANDEA 8: 16.00 - 19.00| MATER en ESPAZIOAN
MIKROPLASTIKOAK EZAGUTZEN
PLASTIKOAREN ALTERNATIBEN BILA
Ingurumen hezkuntza da MATERren garatzen ditugun jarduera guztietarako tresna nagusia, hau da, marinel hiztegian, gure erdiko trantsituaren ardatza.
Gure nahirik handiena da bere ingurunearekin inplikaturiko eta kontzientziaturiko gizartea lortzea eta ingurumen hezkuntzak ahalbidetzen digu herritar sortzaile, kritiko eta aktiboak sortzea, hartara tokiko problematikari aurre egiteko eta aterabideak proposatuz euren erantzukizun zentzua garatuz.
Larunbata 7 eta igandea 8 11:00 etatik 14:00 etara eta 16:00 etatik 19:00 etara
ZATOZ MARGOTZERA! ELKARLANEKO MURALA, MUNDUKO ANIMALIAK ETA AURPEGI-MARGOKETA
PLANETA “SALBATU” BAINO LEHEN, PLANETA “MAITATU” EGINGO AL DUGU? HEIKE FREIRE
Marrazki batzuk izango ditugu, Dina4 formatuan, ANIMALIEN MOTIBOEKIN, koloreztatzeko eta sormenari irekita. Artean Espazioak diseinatutako marrazkiek animalia-munduari eta natura-inguruneari balioa emango diete, natura zaintzeari aipamen berezia eginez.
ELKARLANEKO MURALEAN, beste animalia batzuekiko errespetuarekin lotutako irudiak diseinatuko ditugu, parte-hartzaileek irudi horiek lerro eta/edo kolorez osatu ahal izan ditzaten, modu aske eta sortzailean.
Aurpegia animaliekin margotzeko gune bat egongo da. Mundu basatiko animalia ezberdinak bihurtuko gara.